KEPA JADRANJE

Za nami je še ena čudovita jadralska izkušnja, ki nikogar ni pustila ravnodušnega.

Po vetrovni soboti, ki nam ni pustila, da bi zapustili varen pristan, smo se v nedeljskih zgodnjih urah podali proti Opatu. Jadranje proti Opatu je že od začetka spremljal rahel veter, ki nam je dajal ravno pravo hitrost za lepo in mirno plovbo. Kot pričakovano pa se je veter začel krepiti in nam malo pred Opatom že pokazal svojo moč, ki je dodobra razburkala morje, ki je bilo vseeno seveda še vedno varno za jadranje. Vseeno pa smo bili vsi veseli, ko smo prišli za Opat, ki nam je ponudil varno zaščito pred vetrom. Sam pristanek na Opatu pa je bil več kot le jadranje; bil je popotovanje v nebesa, saj so sončni žarki nežno objemali jadralno barko, z vetrom v laseh pa smo komaj čakali, pristanek in skok v toplo morje. Sledila je odločna večerja, ki je razvajala naše brbončice. Siti in dobre volje smo odšli nazaj na jadrnice, kjer se je nadaljevalo skupno druženje do poznih ur.

V ponedeljek je sledila je plovba proti otoku Iž. Veter se je ravno prav umiril, da je ponujal mirno plovbo. Nekatere jadrnice so na poti zavile tudi do otočka Mana, ki je znan po tem, da se njegove pečine dvigajo do 70 metrov pod nebo in spuščajo v morje do globin, kjer potapljaču izgineva svetloba. Otoček nas je navdušil s svojo divjo lepoto. Navpičnost sten pa omogoča, da je naš izkušen skiper jadrnico pripeljal vse do stene, ki smo se je tako lahko dotaknili neposredno iz jadrnice. Občutek je bil osupljiv. Morali smo se samo nagniti čez krov in lahko smo se dotaknili stene otoka Mana, kot bi se dotikali narave same. Tako kot veter, ki je pihal v naše jadra, so se ti trenutki dotika z otokom Mana vtisnili v naše srce. To je bila izkušnja, ki nam je spomnila, kako majhni smo v primerjavi z mogočno naravo in po drugi strani srečni, da smo lahko del te lepote.

Polni vtisov smo prišli do Iža, kjer pa nam je zopet začel svojo moč kazati naš prijatelj veter. Ravno, ko smo »pospravili« zadnjo jadrnico v varen pristan, se je le ta zopet dvignil, ampak mi smo bili vsi že na varnem in na poti na dobro kavico. Po dobri kavici pa se seveda prileže dobra večerja. Tudi domača konoba na Ižu ni razočarala. Za naše želodčke je bilo zopet vrhunsko poskrbljeno, pri čemer pa se tokrat po obilni in okusni večerji, nismo vrnili na jadrnice, temveč smo se podali na Kepa party. Za dobro vzdušje je z muziko poskrbel naš DJ BGH. Prav si smo plesali in uživali v podaljšanem poletju. Ker pa se Kepa žur ne konča, ko se zapre lokal, se je seveda pestro dogajanje preneslo na pomol, kjer so navztrajnejši vztrajali do jutranjih ur.

Ker vsaki avanturi sledi konec, se le le ta bližal tudi naši Kepa avanturi. V dopoldanskih urah smo se tako podali nazaj proti izhodiščnih marini, Sledila je prečudovita plovba, saj nam je narava namenila še en topel sončen dan z ravno pravim vetrom. Kepa jadralna avantura 2023 je bila resnično nepozabna. Za vedno se bomo spominjali tega čarobnega potovanja, ko smo se dotaknili sten otoka Mana in čutili, kako živo je morje pod nami ter nebo nad nami. Ti otoki v Jadranskem morju so nam ponudili nepozabno izkušnjo, ki jo bomo nosili v srcu še vrsto let.

Nasvidenje do naslednje Kepa jadralske avanture.

Slike